Savetovalište za probleme epilepsije "Anima"


 

 

Definicija epilepsije

 

Epilepsija se definiše kao hronični moždani poremećaj različite etiologije koja se karakteriše ponavljanim napadima nastalim zbog prekomernog pražnjenja moždanih neurona.
Epilepsija je stanje koje se karakteriše ponavljanim epileptičnim napadima dva ili više neprovocirana epileptična napada.

Epileptički napadi se ispoljavaju u toku različitih stanja ili bolesti koja direktno ili indirektno zahvataju mozak, kao što su metabolički poremećaji, infekcije, tumori mozga,
moždane trauma, hiperpireksija kod dece.

O epilepsiji kao bolesti govorimo kada se dese dva ili vise neisprovocirana napada(Commission,1993).


Prevalencija epilepsije iznosi 5 do 10 na 1000 osoba. Učestalost epileptičnih napada i epilepsije kod dece i adolescenata veća je nego u populaciji odraslih i karakteriše se većom učestalošću i pojavama specifičnim samo za rano detinjstvo ili adolescenciju izrazitom rezistencijom na lečenje pojedinih tipova napada.


Poznato je da epileptični napadi utiču, zavisno od tipa, na psihičke funkcije bolesnika sa epilepsijom.Klinicka elektroencefalografija (EEG-ispitivanje) je pokazala paroksizmalnu prirodu epilepsija i blisku povezanost interiktalnih epileptičnih promena sa neurokognitivnim i bihejvioralnim prromenama .


Takodje postoje brojni neepileptički poremećaji koje je teško odvojiti od epilepsije. Ovde spadaju psihijatriski poremećaji, poremećaji pokreta, neke vrste migrenskih glavobolja.Telefon Savetovališta: 063/84-40-352 - Samo za zakazivanje
Kontak sa lekarom i predstavljanje ličnog problema se naplaćuje!


Ukupno: 1273   Danas: 26   Juče: 171

© Autentik.net